Várakozás a fogyasztásig: 2 - 2.5 óra (sütő és kicsit rutin függő)
Hozzávalók: 4-6 féle ( tej, liszt, élesztő, szódabikarbóna)
Annyira szeretem ezt a kiflit. Amikor a Spar boltok valamelyikében járok és éppen péksüti kéne, valahogy mindig erre visz az utam. Szeretem a kicsit édeskés tésztáját, és a külső barnás héját.
Most amikor megtaláltam ezt a receptet, szintén Moha konyhájában, tudtam hogy ezt ki kell próbálnom előbb vagy utóbb. Nos ahhoz képest hogy tegnap fedeztem fel, inkább következett ez be előbb :)
Hozzávalók:
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg finomliszt
- 2 dl tej
- 3 ek olaj
- 5 dkg élesztő
- 1 tk só
- 2 kk cukor
- 1-2 dl langyos víz
a tészta kifőzéséhez pedig:
- 5 dkg szódabikarbóna
- 1 tk só
A cukrozott langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Összemérjük a többi tésztához valót a víz kivételével. Amikor az élesztő kész összekeverjük a lisztekkel és lassan hozzáadjuk a langyos vizet is. Nekem 1 dl kellett hozzá. De azért ez erősen liszt függő.
Egészen addig kell a tésztát dagasztani, gyömöszölni, amíg szép fényes, ruganyos tésztát nem kapunk. kb 10 perc. Na jó az új dagasztómmal nem volt annyi...bocsika :D
Itt egy fél órát pihenhetünk a letakart tésztával együtt, majd lisztezett deszkára borítva 12 részre osztjuk a tésztát. Kicsit gömbölyítjük őket majd ismét 10 perc pihi következik.
Ezután a gömböcöket ovális alakra nyújtjuk és kiflikre sodorjuk.( Limara tanított arra hogy a tésztát mindig egyfelé sodorjuk és nem forgatjuk össze-vissza. )
Közben egy liter vizet egy lábosban a szódával és a sóval forralni kezdjük. Amikor a víz szépen gyöngyözik, akkor a kifliket (én kettőre szavazok fordulóként )beletesszük és kb. fél percig főzzük őket. Félidőben átforgatjuk. Egyből egy sütőpapirral fedett tepsire szedjük őket. Hosszabb ill. nagyobb kiszedő kanalat készítsetek!
Amikor kifőttek, lehet a tetejüket bemetszeni és díszíteni. Só, mák, szezámmag bátran szóba jöhet.
200 fokra melegített sütőbe az enyéim 30 percig sültek :)
Izgatott lettem a kóstolás előtt :)
Jó étvágyat hozzá :)