Hozzávalók: 4-6 féle (hús, gomba, tejszín, fehérbor, hagyma)
Várakozás a fogyasztásra: előkészületekkel együtt, kb. 45-60 perc.
Nincs ennek az ételnek sztorija.
Csak következménye :D : az ember degeszre eszi magát vele.
Bálintom valami husikát szeretett volna, 4 szelet tarja figyelt a hűtőben, a piacon gyönyörű apró barna csiperkéhez jutottam. Egész gyorsan elkészült. És az íze, ismétlésért kiált.
Hozzávalók:
- 4 szelet enyhén kloffolt, csíkokra vágott tarja (de lehet csirke, pulyka husi is)
- 2 fej apróra vágott vöröshagyma
- kb. 25-30dkg aprófejű csiperke ( de akár vegyes gombákból is lehet)
- 2dl tejszín
- 1dl fehérbor (száraz)
- 2 ek zsír
- kb 5-7 dkg liszt ( én mostanában durumlisztet használok)
- só, bors, őrölt pirospaprika
- bőséges mennyiségű petrezselyem zöldje.
Elkészítés:
A húst sózzuk, borsozzuk, majd a liszt kb 3/4 részében átforgatjuk, majd a felolvasztott zsíron egy serpenyőben hirtelen átpirítjuk. Ezután kiszedjük, félretesszük, majd a visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a félbevágott vagy akár egyben hagyott gombákat és azokat is átpirítjuk. Hozzáöntjük a fehérbort és kb 2 perc alatt hagyjuk elforrni. Megszórjuk a ragu alapot sóval, borssal és egy teáskanálnyi pirospaprikával. Ezután visszatesszük a húst és fedő alatt, közepes lángon puhítjuk. Én személy szerint 2x öntöttem alá egy kis vizet, kb. 2 dl összesen. Néhány alkalommal óvatosan átkevertem, megrázogattam. Nagyjából 20 perc kellett a húsnak amíg megpuhult.
Eddigre a maradék liszthez hozzáadtam 2 dl tejszínt, egy kis szaftot a hús alól és csomómentesre kikevertem. A húst megszórtam petrezselyemzölddel, majd hozzáadtam a tejszínes habarást és hagytam hogy egyet összerottyanjon. Amikor kész lett, dupláztam egy kis petrezselyemmel és pirospaprikával a tetején.
Ínyencek dobjanak a hagyma alá nyugodtan egy kis húsos szalonnát is akár :)
Kukoricás rizst és egy pohár sárgamuskotályt a Babits pincészettől fogyasztottunk hozzá.
Szerintünk jó lett! Fogyasszátok élvezettel!