Várakozás a fogyasztásig: 12 óra ( ebből munka: 5 perc )
Hozzávalók: 3 féle (porélesztő, liszt )
Napok óta szemezgetek ezzel a recepttel Moha konyhájának oldalán. Odavagyok ezekért a csodás lukacsos kenyerekért, pláne ha észbontóan ropogós a héjuk :)
Ma reggel ill. este nem bírtam tovább, neki fogtam két perc alatt bekevertem és türelmetlenül vártam, hogy lejárjon a 12 óra pihenő és tehessem a sütőbe.
Íme:
Hozzávalók:
- 50 dkg BL 80 liszt
- 1 púpos tk. só
- 1/2 tk. száraz ill. instant élesztő
- 4 dl langyos víz
Bár az eredeti recept azt írja hogy a száraz hozzávalókat össze kell keverni én elfelejtettem és mindent egybe kevertem el.
Szóval egy kelesztőtálba öntöttem minden hozzávalót és egy fakanállal összekevertem. Kicsit hasonló tésztát kaptam mint a galuska, csak masszívabb. Kb 2 percig kevergettem, azután ráborítottam a kelesztőtál tetejét és viszlátot köszöntem neki éjszakára :)
Reggel 12 óra lejártával, felnyitottam a tetejét és egy fakanállal átkevertem és közben a tál széléhez körbe szórtam egy kis lisztet, valamint a tészta tetejére is. Szét igazgattam a tálba és még 30 percre letakarva megpihentettem.
Közben a feladat csak annyi hogy egy tetejével rendelkező jénaival együtt előmelegítettem a sütőt 240 fokra. A jénai aljába tegyünk egy sütőpapírt, hogy a végén könnyebben kijöjjön a kenyér. A pihentető 30 perc után a tésztát beleborítottam. Annak tetejére egy kis lisztet szórtam, rá a fedőt és 35 percre ment a sütőbe. Mehet a tetejére amúgy bármilyen magok, korpák is akár.
Ezután a jénai tetejét levettem, és még kb. 20 percre vissza dugtam a sütőbe, de pár perc után a hőfokot vissza vettem 230 fokra.:)
És mit is mondjak az íze........FENOMENÁLIS :))
Erre most tényleg igaz az, hogy: lehet ennél jobb?? :)