Amikor nem csak az íz számít.

Só, bors...és az a kis édes

Só, bors...és az a kis édes

Zizibizi, avagy első találkozás a kuszkusszal

2015. május 21. - Orsi Fözte

Mióta az IR életmód lett az egyik legjobb barátom, azóta rájöttem, hogy számos olyan étel létezik a valóságban is, amiket eddig csak a különböző gasztromagazinokban láttam.

El nem tudtam képzelni, hogy miért lenne jobb egy bulgur, kuszkusz, köles, basmati rizs, mint a sült krumpli, tészta, jázmin rizs bármilyen formában.

Jelentem ezer féle variációval lehetünk gazdagabbak, csak egy pici fantázia szükséges hozzá. Igaz szénhidráttartalomban túl sokat nem lehet nyerni velük, de annyit mindenképpen, hogy mindegyik lassú felszívódású, így nem terheli meg a szénhidrátháztartásunkat, nem viszi hirtelen egekbe a vércukrunkat és az éhség sem tör ránk 10 perccel az étkezés után.

Szóval, ha valaki kísérletezne, én csak támogatni tudom. Szinte minden gasztroportálon, receptmagazinban fellelhetők már ezek az ételek.

Jöjjön most egy kedvencem a kuszkusz, amolyan rizi-bizi módra :)

Elkészül: kb. 15 perc alatt

Hozzávalók: 2-4 féle ( kuszkusz, zöldborsó, só, bors )

 

dscn5625.JPG

 

Készítsünk elő:

  • kb. 15 dkg kuszkusz
  • két szál újhagyma
  • 10 dkg zsenge vagy fagyasztott zöldborsó
  • egy ek. vaj
  • 1 tk. kurkuma
  • ha van zöldségalaplé, de zöldségkocka vagy ételízesitő is megteszi
  • petrezselyem zöldje
  • só, bors

 

Az evőkanálnyi vajat olvasszuk fel, majd forgassuk át rajta az igen apróra vágott újhagymát (én aprítógépbe dobtam). Ha a hagyma kicsit puhult, dobjuk hozzá a borsót, forgassuk össze, szórjuk meg a kurkumával, petrezselyemzölddel, sóval, borssal, tegyük rá a fedőt és kicsit pároljuk össze. A kuszkuszt ugyanúgy, mint a rizst mérjük le egy csészével és annak a kétszeres folyadékmennyiségét is készítsük kéz alá. Ez lehet alaplé vagy víz. Amennyiben víz, úgy dobjunk a borsóhoz egy zöldségkockát vagy ételízesítőt. 

Szóval ott tartottunk, hogy a borsó az újhagymával és a fűszerekkel puhára párolódott. Ekkor öntsük hozzá a folyadékot, forraljuk fel. Borítsuk bele a kuszkuszt, pontosan egyszer keverjük át, fedjük le, majd kapcsoljuk is ki alatta a lángot. Kb 5 perc múlva fogyasztható.

Mi ropogós csirkeszárnyhoz és friss, tejfölös ubisalihoz választottuk köretként.

dscn5627.JPG

Megtartjuk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhatars.blog.hu/api/trackback/id/tr397447970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

takacsveca93 2019.07.14. 20:05:55

Remek ötlet a kuszkusz keverése a zöldborsóval, mindenképpen megpróbálom én is elkészíteni :) www.ujsagomat.hu/aldi/aktualis-ajanlatok-csutortoktol-11-07-2019/ a recept alapanyagait kinéztem netről és egész olcsók
süti beállítások módosítása