Amikor nem csak az íz számít.

Só, bors...és az a kis édes

Só, bors...és az a kis édes

Sütőtök krémleves, bacon ropogóssal

2014. október 09. - Orsi Fözte

Azt hiszem 4 éve eszem meg a sütőtököt. Köszönet érte Marcsinak, egykori lakótársamnak és barátnőmnek, aki olyan gusztán és élvezettel ette egy leheletnyi sóval meghintve, hogy nem bírtam a kóstolásnak ellenállni. Azt nem tudom hogy előtte miért fordítottam hátat ennek a csodás téli eleségnek, de hát ennek vége és most kiélvezem a felhasználhatóságát, előnyeit és ízeit.

Hála, anyu kertjében az idén bőséges termés volt így nem kell spórolnom a tökös ötletekkel és ételekkel.

Kedvenceim közé tartozik, ez a selymes, krémes, lágy leves, amit hideg téli vagy enyhülő őszi napokon feltétlen próbáljatok ki!

Várakozás a fogyasztásig: kb. 45 perc

Hozzávalók: 3-5 féle (sütőtök, hagyma, tejszín, bacon, hús vagy zöldségalaplé

Hozzávalók:

  • 1 közepes sütőtök
  • 1 szép fej vöröshagyma
  • 10 dkg bacon
  • 2 dl tejszín
  • 1 liter zöldség vagy húsleves alaplé
  • szerecsendió, őrölt chili, só, bors
  • vaj vagy olivaolaj

 

Kezdem az elején egy vallomással: kétféleképpen szoktam elkészíteni ezt a levest. Véleményem szerint, nagyon finom így is úgy is.

Variáció A: a tököt megmosom, feldarabolom 4-6 felé, a gerezdeket meglocsolom egy kis mézzel és forró sütőbe tolom. (180-200 fokon kb. fél órára) Ha kész a tök, akkor kikaparom a héjából és adom a vajon párolódott hagymához.

Variáció B: a tököt megpucolom és kockára vágom.

Vajon pároljunk meg az apróra vágott vöröshagymát. Amikor kész, tegyük hozzá a megsütött vagy kockára vágott tököt és együtt pároljuk őket össze néhány percig. Ezután jöhet hozzá óvatosan az alaplé, ami annyi legyen hogy éppen ellepje. Ha a megpucolt nyers tököt adtuk a hagymához, akkor hagyjuk főni kb, fél órát.

Miközben fő a levesünk, egy sütőpapírral leterített sütőlemezre terítsünk baconszeleteket és ezekre is borítsunk papírt. Majd rá egy másik sütőlemezt és tegyük 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 percre. Ha nincs két egymásba tehető sütőlemezünk, akkor pirítsuk roppanósra egy serpenyőben.

Ha megsütött tök került a levesbe, akkor forraljuk össze, hogy az ízek összeérjenek. Ha a tök puha, vegyük elő a botmixerünket és készítsük el krém állagúra a levesünket. Ízlés kérdése, hogy ki mennyire szereti sűrűn a krémleveseket ha szükséges tegyünk még hozzá egy kis levet vagy ha nem maradt, akkor vizet. Én ilyenkor teszem bele a fűszereket. Szerecsendiót, fehérborsot, sót és egy kis chilit. Ezután jöhet bele a tejszín. Forraljuk össze és jöhet a tálalás. A forró leves megszórva egy kis pirított tökmaggal, ha van meglocsolva tökmagolajjal és megtámogatva a bacon chipsel.

Kuporodjatok fel az ágyra vele ha van hozzá kedvetek és kanalazzátok be! Finom lesz :)

DSCN4562.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhatars.blog.hu/api/trackback/id/tr406769515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása