Várakozás a fogyasztásig: kb. 3 óra (kelesztéssel, munkával együtt )
Hozzávalók: 4-6 féle (liszt, élesztő, vaj, tej )
Mint mindent, amit eddig a kenyér és péksütemények sütéséről tudok, ezt is Limarától tudom. Születésnapomra kaptam Bálintomtól Limara könyvét és legyek őszinte akár sorra tudnám sütni őket!
Most a császárzsemlét próbáltam ki és nem fogjátok elhinni, nagyon nagyon finom lett!
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5dl víz
- 2.2 dl tej
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg friss élesztő
- a szóráshoz a tetjére: mák, szezám ill. lenmagok
Egy tálba amibe majd a dagasztást végezzük, szitáljuk bele a lisztet, sót és cukrot. Összekeverve a közepébe mélyedést készítünk, majd ebbe öntjük a vizet, tejet, darabolt vajat és az összemorzsolt élesztőt. És jöhet utána a homlokgyöngyöztető feladat, dagasztjuk. Sima, fényes tésztává. Kb. 10-15 perc. Amikor a tészta kész, dagasztótálba tesszük, lefedjük és kb. 35-40 percig kelesztjük.
A kelesztési idő lejárta után, egy vékonyan lisztezett deszkán 12 részre osztjuk, gömbölyítjük őket és hagyjuk ismét letakarva 15 percig.
Ezután sodorjuk a gombócokat kb 40 cm hosszú ruddá:
Majd a képek alapján megformázzuk a zsemléket:
A kész zsemléket sütőpapiros lemezre tesszük, bő 4cm.-es távolságra. takarjuk le ismét és hagyjuk pihenni ismét 30 percet. Ha ez lejárt, akkor permetezzük le a zsemléket egy kis vízzel és kedvünk, ízlésünk szerint szórjuk meg magokkal. Én mákot, lenmagot és szezámot használtam. De akinek tetszik nagy szemű sóval is meghintheti.
A sütőt 215 fokra melegítettem elő, bár a recept eredetileg 210 fokot ír. A sütő aljába teszek egy üres tepsit és azt is előmelegítem. Majd amikor a megfelelő hőfokot elérte, akkor a zsemléket betoljuk, a tepsibe pedig hideg vizet öntünk, így idézve elő a gőzös sütést.
A zsemléket kb. 25-35 perc alatt süssük készre, aranybarnára, majd a sütőt lekapcsolva, az ajtaját egy fakanállal kitámasztva hagyjuk még 5 percig bent.
Rácsra tegyük őket és hagyjuk kihűlni. Azután pedig jól együk meg..naggyon finom igazán! :)